Roomba започна мисия в космоса – ще чисти Марс!

 
    любопитно
 

Учени от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА съобщиха, че автономното превозно средство "Roomba Марс" е кацнало безопасно и е започнало да почиства прах от повърхността на червената планета.


Говорител на NASA потвърди, че 860 килограмовата кръгла прахосмукачка - робот е оцеляла след 8-месечното пътуване до Марс с всички жизненоважни системи и функции. Тя е започнала да отстранява частици железен оксид и малки отломки от марсианския терен с приблизителна площ 55,9 милиона кв. мили."Радваме се да споделим, че след години усилен труд по планиране и разработване Roomba Mars най-накрая започна работа по почистването на някои от най-мръсните части на Червената планета", коментира старши инженер Джеймс Вурзбург. Roomba почиства хладните камъчета и прах, разпръснати по време на спускането й към Марс. "Всичко от четирите четки до софтуера за сателитно изобразяване в момента функционира правилно. Всъщност Roomba постигна значителен напредък в почистването на кратера Скиапарели. Предполагаме, че при това темпо планетата ще бъде изчистена, когато пристигнат първите астронавти", добави още той.
Според служителите на НАСА Roomba Марс използва редица усъвършенствани функции за навигация и почистване на околната среда. Роботът може да се обърне на 360 градуса, докато пътува със скорост от 1,3 километра в час, разполага с редица сензори, които разпознават стръмните склонове и предотвратяват случайното му падане в каньон. Освен това от НАСА потвърдиха, че автономното превозно средство има контактна предна броня, която сигнализира за смяна на посоката, когато роботът срещне голям камък или друго препятствие.
Преди представянето на Roomba Mars, изследователите съобщават, че са прекарали шест години в тестване на различни прототипи в особено прашната и пуста част на пустинята в Невада. По време на пресконференцията НАСА обяви мисия от 37 милиарда долара, за да изпрати някой, който да премахне ръчно метеорит, запушил филтъра на Roomba Mars.

 

 
 
 


iRobot на изложение II.

За първа година iRobot взе участие на изложението "Светът на мебелите", което се проведе от 24 до 28 април в Интер Експо Център в София.

09.05.2018
всички новини

Roomba i7+ (7558)

Roomba i7+ (7558)Roomba i7+ в комбинация със зарядната и почистваща станция Clean Base изпразва контейнера за боклук сама

Всички продукти

 
 
Продуктът беше вкаран в кошницата
Bиж кошницата