Реч на основателя на iRobot в чест на 10 годишнината на Roomba

 
    продукти
 

Чуйте кратката реч на изпълнителния директор и основател на дружество iRobot на честването на неговия успех.

iRobot е компания, която направи удар на пазара в областта на роботиката. iRobot изпраща роботи към най-опасни места на света, засегнати от военни конфликти. И това на са стотици, но хиляди роботи, помогнали в Ирак или в Афганистан. До днес iRobot е изпратил до военни зони повече от 5000 роботи, които са спасили стотици животи. Колин Ингл казва, че Roomba е може би най-популярният робот, но обръща внимание, че главното с което се гордее iRobot е това, което всеки ден вършат роботите PackBot или SUGV.

iRobot продължава да бъде вярна на секторите за отбрана и сигурност, но в последно време се извърши основна промяна в компанията. Взето е решение за прехвърляне на някои от военните инвестиции към цивилния бизнес поради прогнозите, че бюджетът за отбрана на САЩ ще стагнира. Сегашният политически климат във Вашингтон може да забави темпото на иновациите, но факт е, че Министерството на отбраната продължава да проявява интерес към роботите, така че PackBot и SUGV продължават да се продават добре, тъй като придадената стойност и търсенето им остават непроменени.

Роботи оказват медицинска помощ

Колин Ингл смята, че ролята на роботите в живота ни ще продължи да нараства. Роботи вече не само ще почистват дома, но също така ще помагат на възрастните хора да живеят без чужда помощ много по-дълго, отколкото днес. Това е логично и от икономическа гледна точка, тъй като разходите за грижи (домове за социални грижи, лични асистенти) за възрастните членове на семейството продължават да растат. Такава ситуация е трудна за всички членове на семейството. Възрастните хора не искат да се местят в старчески домове, те искат да останат там, където са прекарали целия си живот. Прекрасно е, когато технологията може да влезе в ролята на лекар, асистент или да даде възможност на немощните хора да поддържат дома си и да се придвижват без чужда помощ. Това са амбициите на компанията iRobot.

След 5 години ще може да се говори за промяна. Вече ще бъде възможно да се "достави" грижа навсякъде. Това решение е изключително новаторско и особено ефективно. Представете си лекар-специалист, който живее на другия край на планетата, а същевременно е у Вас в къщи. Това не е нереално. iRobot иска да доставя такива роботи в болниците, които да дадат възможност на специалисти да диагностират от разстояние пациенти, които остават у дома си.

Какъв робот е мечтата на Колин Ингл?

Колин Ингл мечтае за система от домашни роботи. Това е проект, който го занимава вече 22 години и вероятно ще продължи да го занимава през следващите 22 години. Системата от домашни роботи ще ни помогне по-добре да контролираме външния свят, да живеем самостоятелно. Когато се върнете от работа или почивка, първото нещо което правите, вече няма да бъде грижа за домакинството. С една дума, хората ще могат да обърнат повече внимание към личния си живот. Колин Ингл взема за пример живота в американския анимационен сериал Семейство Джетсън.

 

 
 
 


Roomba i3+ (3558)

Roomba i3+ (3558)Систематично почистване и самопочистваща база Clean base. Презарежда и възобновява почистване.

Всички продукти

 
 
Продуктът беше вкаран в кошницата
Bиж кошницата