Най-важните роботи в историята (Част 1-ва)

 
    любопитно
 

Роботите в днешно време могат да бъдет открити навсякъде - в лаборатории за изследвания, във фабрики, както и в нашите домове. Но кои са най-важните роботи, изобретявани някога?Решихме да представим всички тези роботи в един списък. Прочетете, за да откриете на кои роботи сме благодарни, че превърнаха научната фантастика в наука.

"КОСТЕНУРКИТЕ"

Първоначално разработени през 1949г. от Уилям Грей Уолтър, американски невролог живеещ в Англия, тези костенурки притежават светлинен сензор, маркерна светлина, двигател за задвижване, кормилен двигател и защитна обвивка. Днес те се смятат за първите роботи, които самостоятелно изследват средата, в която се намират.
Този модел роботи се насочват към светлинен източник, в момента, когато им пада зарядът. Това води до интересно поведение от страна на роботите, когато буквално виждат собствената си светлина, отразена в огледалото. Уолтър твърди, че това е някакво доказателство за „самосъзнание“.
UNIMATE

Първият индустриален робот UNIMATE е бил нает на монтажната линия в General Motors през 1961г. Имал е за задача да транспортира отливки от монтажната линия, които са се заварявали по-късно за автомобилите.
Това е първият пример за модерен робот, който върши работата вместо човек. Същата тази тема е въпрос на големи дискусии днес.
SHAKEY

Впечатляваща крачка в компютърната визия е SHAKEY роботът, който говори език. Това е робот разработен през 60-те години на миналия век в Центъра за изкуствен интелект на Станфордския изследователски институт.
Това, което прави SHAKEY особено впечатляващ, е способността му да анализира командите и да ги подрежда в отделни компоненти по начин, който обединява логически разсъждения и физически действия. Списание Life го описва като „първият електронен човек“.
FREDDY II

Разработен през 60-те и 70-те години в шотландския университет в Единбург, Фреди II е робот с адаптивно захващане, камера и технология за разпознаване на изображения. Придвижвайки се по плоскост и захващайки дървени блокове, този модел конструира лодка и кола.
Процесът отнема 16 часа, но той показва великолепната сръчност на робота.
GENGHIS

Има ли начин хората да не се страхуват от предстоящата революция в роботиката?Има разбира се, стига да наименувате последното си роботизирано създание на един от най-впечатляващите военнооначалници в историята на човечеството.
Това прави екип от Масачузетския технологичен институт през 1989г., когато е дебютът на роботът Genghis. Роботът, революция за своето време, се състои от 4 микропроцесора, 22 сензора и 12 серво мотора.
Следва продължение...
 

 
 
 


Roomba i3+ (3558)

Roomba i3+ (3558)Систематично почистване и самопочистваща база Clean base. Презарежда и възобновява почистване.

Всички продукти

 
 
Продуктът беше вкаран в кошницата
Bиж кошницата