Бащата на роботите: идеалната машина не трябва да изглежда като човек.

 
    марка
 

Повечето хора познават компанията iRobot като производител на роботизирани прахосмукачки. По-малко известен е фактът, че роботи с това лого се ползват при военни конфликти и природни бедствия или че името на създателя на компанията пътува към Марс. Именно с него, Колин Енгъл, успяхме да се срещнем.

Повечето хора познават компанията iRobot като производител на роботизирани прахосмукачки. По-малко известен е фактът, че роботи с това лого се ползват при военни конфликти и природни бедствия или че името на създателя на компанията пътува към Марс. Именно с него, Колин Енгъл, успяхме да се срещнем.

Роботите помагат на войници и спасители. Те участваха в разследването и последващото обеззаразяване на атомната електроцентрала „Фукушима“, в почистването на Мексиканския залив, след петролния разлив; търсиха експлозиви и подпомогнаха залавянето на извършителите на атентата по време на Бостънския маратон. Те обслужват разузнавателните и сапьорски части в Афганистан, готови са да работят и по стадионите в Бразилия, по време на Световното първенство по футбол.  

Имахме възможността да поговорим с основателя и настоящ изпълнителен директор на iRobot, Колин Енгъл. В лобито на хотела в Мюнхен, пред нас стоеше не просто мениджър, а преди всичко ентусиаст и изобретател, който сбъдва детските си мечти и се стреми да направи ежедневието ни по-лесно и приятно.


По време на тазгодишното представяне на прахосмукачките Roomba споменахте, че детската Ви мечта е била да създавате роботи. Какви характеристики имаше първият Ви робот?

Да ви призная, аз всъщност обичах да решавам проблеми. Ето ви примерна ситуация, майка ми ми каза да разчистя чиниите от стаята си. Аз прекарах остатъка от деня да конструирам машина, която да свърши тази работа вместо мен. Тя представляваше кран, който взима чиниите и система от камиончета, които ги пренасяха до кухнята. Имаше жици и кабели навсякъде, а най-големият ефект, който постигнах, беше да изплаша всички възрастни в къщата.

Това бяха машините, които обичах. Машини, които решаваха проблеми. Никога не съм имал желание да конструирам робот-хуманоид. Исках просто да улесня ежедневните дейности и разбира се да избегна самата работа.


Защо отхвърляте идеята за роботи-хуманоиди? В крайна сметка най-висшите роботи във всички научно-фантастични книги и филми имат човешки вид.

Създаването на робот е наистина трудна задача. Отнема години и е огромно предизвикателство да направиш робот, който да изпълнява поставените цели и в същото време да бъде достъпен за хората. Да се опитваш да създадеш хуманоид означава изначално да се стремиш да направиш голям робот, много по-сложен, с много по-малки възможности  да разчиташ на него и най-вече много по-скъп.

Освен ако не създавате робот за собствено удоволствие, трябва да изоставите идеята за хуманоид. По-скоро трябва да се запитате, какво трябва да прави робота? Това ще определели и външния му вид. Опитът ми показва, че доброто решение далеч не предполага човешки външен вид.

Вземете например Roomba – роботът прахосмукачка. Той е малък и може да влезе под канапета, да почиства тесни пространства и ъгли. Ако изглежда като човек, той няма да може да влиза там или ще му бъде много трудно. В тази си форма, той е много по-лек, безопасен и може да се захранва от сравнително малка батерия. Така той е и рентабилен.


Как насочихте вниманието си именно към роботизираните прахосмукачки?

Основахме iRobot през 1990 г. Започнахме да общуваме с хората. Където и да се представяхме, навсякъде ни питаха кога ще има робот, който да почиства пода. Предполагам интересът беше породен от роботизираната помощница Роузи от филмчето „сем. Джетсън“, която всъщност почистваше пода. Беше наистина често задаван въпрос.

В началото не знаехме как да чистим или как да направим робот, който хората да могат да си позволят да закупят. Започнахме работа с Johnson Wax, работещи в именно в тази сфера. От тях научихме много за подреждането и почистването. Работихме също така с производителя на играчки Hasbro и разбрахме как да правим механично задвижващи се части на ниска цена. Все пак продукт, който военните лесно могат да закупят е с непосилна цена за обикновения човек.  

В същото време имахме договори с Правителството на САЩ. Алгоритъмът, който насочва Roomba е разработен на базата на военен проект за обезвреждане на мини. През 1998 г., след целия този натрупан опит, си казахме „а защо да не направим това!“ И така дадохме старт на програмата Roomba. През 2002 г. пуснахме робота на пазара.


Какви възможности имаха първите масови роботи, които създадохте?

Първият продукт с логото на iRobot, който можехте да купите от магазина, беше всъщност играчка. Малка кукла, която изразява различни емоции. Тя показваше, че е гладна, ядосана ако я събудиш, смееща се, когато й се играе или намръщена, когато я разсърдиш.
 
Това беше един много интересен и уникален за времето си продукт. Също така беше и неуспешен.  


Съвсем на място тук идва и следващият ми въпрос. Често ли се случва, производители, които се опитват да направят „пробив“ да бъдат неуспешни и да произвеждат нещо, което всъщност никой не желае да закупи?

iRobot е на пазара вече 24 години и през цялото това време ние сме влизали и излизали от 18 различни бизнес сфери. Вървейки по пътя на създаването на роботи, предлагащи по-висока стойност от тяхната цена, ние сме се проваляли много много пъти.

Произвеждали сме, например, роботи играещи различни игри. Вместо да се взирате в монитора, можете да играете с робота в дневната си. Но тези роботи бяха твърде скъпи и дефектираха много. С малък успех сме произвеждали роботи за изследване на петролни кладенци, за почистване на въздухопроводи, за поставяне на плочки. През последните четиринадесет години бяхме фокусирани и върху роботите-аватари. Четиринадесет години. И едва днес ги представяме на пазара. Междувременно имахме пет или шест неуспешни опита. Мина време преди да конструираме робот, който е относително убедителен и може да направи добро представяне на самия себе си.

Предпочитам да наричам неуспешните ни опити „моменти на забавление“. Такъв е роботът, който привлича вниманието ви за няколко минути, след което никога повече не се връщате към него.

Трябва да тестваме лудите идеи. Никой не е правил това, което ние опитваме да сътворим. Защо тогава трябва да стигаме до успех още от първия опит?


И обратното. В момента работите ли върху съвсем нов продукт, за който сте убедени, че ще бъде успешен?

Да. Едва сега започваме развитието на технологията за отдалечено присъствие, която споменах по-горе. Става дума за робот, който може да ви представя физически, докато вие сте на разстояние.

Миналата година представихме първия модел, който дава възможност на лекари да преглеждат от разстояние пациентите си. В някои части на света това е единственият начина за достъп до квалифициран специалист.  

Тази есен ще представим и модел подходящ за бизнеса. Един робот може успешно да представлява неограничен брой потребители.


Във въображението на много писатели-фантасти, роботите на бъдещето разполагат с висока интелигентност, понякога дори по-висока от тази на човека. Кога можем да очакваме подобно нещо да се случи на практика?

Да се създаде електронна система с ниво на човешка интелигентност би било изключително трудно. Причината се крие в това, че хората разполагат с един от най-комплексните механизми за придобиване на знания и въпреки това на нас ни отнема много години да се научим как да се справяме с живота или да научим чужд език. Постигане на интелигентност, подобна на човешката, би било бавен процес, а и не е сигурно, че може да бъде постигнато. Поне не и в следващите няколко десетилетия. Ще станем свидетели на много много системи, които ще възприемат знания и комуникационни умения, като например помощникът Siri или Wolfram Alpha. Тези приложения стават все по-добри, но все още не могат да се нарекат висш разум.

Еволюцията в комуникацията между човек и машина, обаче, се развива далеч по-бързо. Гласовите команди са интересни например. Специалистите по роботика инвестираха в тях много време, енергия, усилия и ресурси, но накрая компаниите за мобилни технологии ги интегрираха в продуктите си. Така ние се превърнахме от създатели на технологията, в нейни потребители. Много от технологиите подходящи за въвеждане в роботи пък, се произвеждат от индустрията за забавления и игри, в която се инвестира сериозно. Пример мога да дам с джойстика Kinect. Можем да интегрираме тази технология в роботите.

Можем, например, да създадем контролиращо устройство за военните роботи, което да разпознава тактическите комуникационни жестове на войниците. Така, чрез него, те ще бъдат управлявани по един много по-естествен начин.


Вашите военни роботи участваха в изследването на авариралата АЕЦ Фукушима. Трябваше ли да ги адаптирате по някакъв начин, например да ги предпазите от радиация?

Не беше нужно. Роботите ни са създадени с устойчивост към враждебна среда, независимо дали става дума за температури, радиация или агресивни химикали.

Не сме променяли нищо, нямахме време. Изпратихме роботите в Япония веднага след аварията. По това време все още не беше ясно какво е състоянието на реактора и дали е напълно разтопен. На такива места огледът не може да се направи по друг начин, освен с роботи. И ние знаем това. Веднага изпратихме роботизирано оборудване на стойност половин милион долара, както и техници, които да обучат работниците.

В началото си казахме, че ще бъде много добре, ако машините успеят да работят и помагат във вътрешната зона поне три дни. В края на мисията обаче, те все още работеха ежедневно, помагайки в анализа на неустойчиви структури и боравенето със заразени с радиация материали.


iRobot участва също така в развитието на технологии, предназначени за космически програми. Какви ваши продукти летят в небето?

По отношение на съвременните роботи, изследващи Марс, много елементи на технологиите са разработени от iRobot. В други пък съм участвал като част от екипа на Масачузецкия Технологичен Институт, преди основаването на компанията. Едно лято, например, работих в JPL Robotics, където направих първият малък робот, който, при пукане на повърхността, върви напред-назад и събира различни обекти. Неговото име е Tooth.  По-развитият робот Rocky е разработен на основата на Tooth.  А Rocky 6 е поколението, което отлетя към Марс.

В iRobot създадохме проект за изследователски микро-робот от въглеродни влакна, който може да се постави в миниатюрни космически апарати. След представянето на базата Edwards Air Force, този микро-робот доказа, че може успешно да отлита, каца и работи в малки космически апарати. NASA прие проекта и го използва в измерването и тестовете на мисия Pathfinder.

В тези космически програми ние не участваме директно, но пък участваме от самото начало. И ако трябва да се похваля: името ми се намира върху космическия кораб Spirit на Марс.


Роботиката е дискусионна тема за много хора. Роботите отнемат работни места, дрони могат да преследват и убиват, автономни машини могат да упражняват насилие върху хора. Смятате ли че подобни страхове са основателни?

Всяка технология може да се използва по добър и не толкова добър начин. Нашата основна мисия, в iRobot, е да служим. Роботите трябва да помагат на хората. Роботизираните прахосмукачки правят живота по-лесен, спестяват време и правят дома по-чист. Военните роботи обезвреждат бомби и отиват на опасни места, за да събират информация.


Страхът от отнемане на работни места е често срещан. Но роботите могат да предложат друг тип работа, много по-интересна от поддръжка на дома или обезвреждането на мини. Вече има нужда от техници, проектанти, програмисти на роботи.

Ясно е, че нашата индустрия се разраства и все повече неща ще се променят. Но това не означава, че вървим по лош път.

Автор: Вацлав Нивлт
Източник: Technet
Линк: http://technet.idnes.cz/colin-angel-irobot-rozhovor-d1l-/tec_technika.aspx?c=A140617_095200_tec_technika_nyv
 

 
 
 


Roomba i3+ (3558)

Roomba i3+ (3558)Систематично почистване и самопочистваща база Clean base. Презарежда и възобновява почистване.

Всички продукти

 
 
Продуктът беше вкаран в кошницата
Bиж кошницата