За маркатаПрофесионални роботи iRobot

Porfesionální roboti header

iRobot 510 PackBot

     
 
 
iRobot 510 PackBot

Вероятно най-успешният професионален робот iRobot, използван на няколко континента и в десетки кризисни ситуации. PackBot перфектно демонстрира възможностите и философията на марка iRobot. Предлага помощ там, където е необходимо. Интелигентен, издръжлив и практичен робот, който може да подаде ръка на места, до които човешката не достига или е твърде опасно за нея. Това е една от причините iRobot PackBot да бъде използван през 2001 г. след терористичните нападения срещу Световния търговски център, или пък след  аварията на ядрената електроцентрала във Фукушима през 2011 г.

5 конфигурации за всички ситуации

Първоначално PackBot е създаден с цел обезвреждане на бомби. Той се предлага в пет основни варианта. iRobot 510 PackBot вариант HazMat Technicians успява да открива и идентифицира химикали, радиация или органични съединения. First Responders напълно отговаря на изискванията на поделенията на специалните части. Обезврежда бомби и изучава опасни места. iRobot 510 PackBot успява да се движи по камъни, кал и сняг със скорост почти 10 км/ч и може да се катери по склонове с наклон 60 градуса.

Управлението на iRobot PackBot се извършва със специален лаптоп Amrel 15“, наричан още iRobot OCU - Operator Control Unit. Той е включен в опаковката на PackBot и притежава собствен интерфейс, които поддържа богата база данни като: живота на батерията на лаптопа, робота и неговото местоположение, условията на околната среда, и т.н. PackBot разполага с камера с висока разделителна способност, за да може да бъде контролиран чрез геймпад, подобен на този на конзолата Xbox. Комуникацията се осъществява по 2,4 GHz и 4,9 GHz радиовълни, могат да се използват оптични влакна.

До 16 километра с едно зареждане

Роботът е способен да товари и разтоварва различни обекти. PackBot обаче не е играчка с дистанционно управление, зависима изцяло от ръцете и мисленето на оператора. Благодарение на технологията iRobot Aware 2 intelligence software може сам, без човешка намеса, да изпълнява зададените му задачи. PackBot не е великан. С основната си височина 18,8 см без надстройки и широчина 52,1 см, от една страна не всява много респект, но от друга - именно благодарение на малките си размери и дължина 96,5см, с допълнителните скъсени вериги, може да достигне почти навсякъде.

Да се оперира с общо тегло 52,89 кг не е никакъв проблем. Съгласно фабричните данни, PackBot може да преодолее разстояние от 16 км или да работи без прекъсване четири часа само с едно зареждане. iRobot предлага към PackBot три вида манипулатори. Най-високият достига височина 208 см, най-ниският - 74 см. Тяхното тегло варира от 12,66 до 45 кг. По този начин се променя и товароподемността на PackBot - между 2 и 14 кг.

Помага там, където е необходимо

През 2009 г. в Ирак са доставени повече от две хиляди специализирани робота PackBot. Те спасяват живота на много цивилни и военни. По същия начин PackBot върши несравнима работа през 2001 г. в Ню Йорк или след аварията в атомната електроцентрала във Фукушима през 2011 г.

iRobot SUGV

     
 
 
iRobot SUGV

Докато iRobot 510 PackBot, поради своето тегло, често се вози отзад в камиона, iRobot SUGV представлява обратното. Той е малък, лек, пъргав и лесен за използване. За да го управлявате имате нужда само от дисплей, тип шлем, геймпад, подобен на този на конзолата Xbox и предавател на гърба, който тежи само 2,7 кг.

Малък, лек, решителен

Роботът iRobot SUGV тежи от 13,2 до 14,5 кг., съответно за модел 310 SUGV и за - 320 SUGV. И двата варианта са разработени в сътрудничество с компанията Боинг. Какви са най-честите случаи на използване на iRobot SUGV ? Представете си ситуация, в която бойната единица минава през опасна територия и се налага да премине през тесен тунел. Това може да е опасно.

Именно в тези ситуации се използва модел SUGV. Операторът слага на главата си дисплея и роботът може да тръгне да изследва. Само след момент разбирате дали в тунела дебнат бунтовници или мишки и плъхове си играят на криеница. Роботът се побира във войнишка раница, наричана MOLLE, от където лесно се изважда при необходимост.

Да виждаш и да не бъдеш видян

Роботът се ориентира във всички условия. Благодарение на термокамерата вижда в тъмнина, при пушек или мъгла. Камерата разполага с оптично увеличение до 312 пъти и автофокус и позволява да наблюдение и през деня, и през нощта, при това с невероятно качество и детайлина картина. Сред останалите полезни функции е и лазерният далекомер, определящ разстоянието на даден обект от робота.

iRobot използва начин за управление на робота, взет от игровите конзоли, което спестява времето, необходимо за обучение. iRobot SUGV може да се изкачва по наклон до 40 градуса, при страничен наклон до 17 градуса. Достига скорост 10 км/ч, а с едно зареждане работи повече от 6 часа. SUGV също така няма проблем с качването по стъпала с височина 20 см и слизане - по стъпала високи по 25 см.

Преодолява вертикална препятствия с височина 30,5 см, въпреки че не е великан. Има размери на  височина на шасито 16,5 см, широчина 43,7 см и дължина 76,1 см. Това са данните на модел 320 SUGV, който има максимално оборудване и невероятно висока проходимост. Модел 310 SUGV, със своите параметри и особено с по-малката си 90 минутна издръжливост,  е подходящ по-скоро за цивилна употреба.

iRobot Warrior 710

     
 
 
iRobot Warrior 710

Универсален робот, предназначен главно за военни цели. Той може успешно да помогне и извън военния сектор. Примерните ситуации, в които можете да се възползвате от помощта на теренния робот с товароподемност повече от 70 кг и скорост на движение 12 км/ч, са много. iRobot Warrior 710 е изключително подходящ за транспорт на летливи вещества, които той сам е способен да натовари. Може да пренася оръжие, медицински материали, провизии и дори може да изведе ранен войник от вражеска зона.

Мозъкът на роботизираният войн представлява специален софтуер iRobot Aware 2, една лесна за разбиране и конфигуриране програма. В сравнение с iRobot PackBot, Warrior 710 е наистина робот-великан. С теглото си от 157,4 кг може да бъде носен на гърб само филмов герой. Въпреки това, с дължина 88,9 см, широчина 76,8 см и височина 45,7 см, той не се различава много от останалите си колеги.

Обхватът на управление е само 800 м, но това се компенсира от оперативните способности на iRobot Warrior 710. Лесно преодолява вертикални препятствия с височина до 47 см, изкачва се по стълби под ъгъл от 45 градуса, и под същия ъгъл от слиза тях. С удоволствие влиза в дълбока до 76,2 см вода.

Управлението на Warrior 710, както и при PackBot, се осъществява от оператор  с помощта на специален лаптоп и евентуално комплект за поставяне на главата. Мобилният вариант се състои от очила, оборудвани с дисплей (т.нар. head-up), предавател разположен на гърба, геймпад и микрофон със слушалки. Комплектът тежи по-малко от три килограма, което позволява удобно управление на робота. Връзката на оператора с Warrior се осигурява по етернет мрежа.

iRobot 110 FirstLook

     
 
 
iRobot 110 FirstLook

Най-малкият от професионалните роботи iRobot, модел 110 FirstLook е получил от хората, които го използват странен прякор - Хвърльо. Този малък, 25,4 см дълъг и 22,9 см широк робот с тегло само 2,45 кг, наистина може да се хвърля. Горкият FirstLook, прелита през прозорци, удря се в стени или лети към покрива.

iRobot е приспособил този модел за ситуации, при които бойна единица или единица на специалните части се натъква на неуравновесени хора, чиито действия не могат да бъдат предвидени. Такава нестабилна личност, барикадирала се в изоставена къща или, за нещастие, държаща заложници в банка, представлява огромна опасност.

Затова iRobot създаде джуджето FirstLook, което действа преди момчетата от спецчастите да сложат белезници на престъпника и да освободят заложниците. Както подсказва името, FirstLook прелита през прозорец, понякога врата или покрив. Веднага след това с помощта на две здрави стоманени рамена се поставя изправя на веригите си и започва спасителната си мисия. Информацията от тежащия по-малко от килограм модул за управление се приема на честота 2,4 или 4,9 GHz.

iRobot FirstLook 110 дава на бойната единица всъщност още четири очи. С помощта на четири интегрирани камери предоставя ценна информация за моментната обстановка, за нарушителя и евентуално за заложниците. Въз основа на това, което iRobot FirstLook 110 покаже, членовете на бойната единица могат да действат по-нататък. FirstLook, обаче, може много повече.

Просто допълнете основното оборудване със сензори за откриване на химическо замърсяване, различно оборудване, манипулационни и други апарати, включително термовизионни камери, и ще получите малък, лек, изключително издръжлив, но интелигентен помощник при спасяване на човешки животи.

 

iRobot Seaglider

     
 
 
iRobot Seaglider

iRobot Seaglider принадлежи към групата UUV роботи iRobot. Това е съкращение на Unmanned Underwater Vehicle и може да се преведе като "безпилотни подводници. Към момента морските дълбини се кръстосват 135 Seaglider робота, които помагат на физици, химици и биолози. От техните услуги се ползват и океанографите, флотът и армията.

Енергия за 10 месеца и 4600 километра

Seaglider позволява да се реализират измервания в труднодостъпни места под вечен лед. На друга планирана мисия ще проучи хранителната верига на китоподобните в Антарктика. Конструкцията на iRobot 1KA Seaglider представлява върхово постижение на съвременната техника. Теглото на безпилотната мини подводница е 52 кг. Въпреки че роботът се движи със сравнително бавна скорост от 0,9 км/ч, това се компенсира от дълбочината, до която може да работи и която варира от 20 до 1000 м.

На малка дълбочина Seaglider може да преплува 4 600 км. На дълбочина 1 км, разстоянието намалява до 650 км. Всичко зависи от целите и задачите, но за 1KA Seaglider не е проблем да работи с едно зареждане и 10 месеца. Навлиза в дълбините под ъгъл 16 - 45 градуса. Работи в пет основни режима. Напречното проучване се извършва с помощта на профили с определени географски точки.

Аксесоари? Достатъчно е да си изберете

Virtual Mooring използва профила на единствена точка, Surface Drift изпълнява задача на повърхността с включен GPS и телеметрични записи. В режим Bottom Loiter роботът в зададено време буквално виси на определената дълбочина и събира данни. Последният режим Sub-surface Porpoise служи за проучване на нивото. iRobot 1KA Seaglider се управлява от микропроцесор, данните се съхраняват в памет CF. Оперативният център комуникира с него чрез сателитен телефон Иридиум. По този начин се приемат данните от робота, а обратно се изпращат инструкции. При всяко излизане на повърхността се изпращат данни. Към жълтата UUV могат да бъдат закупени широка гама от аксесоари.

 

Roomba i7 (7156)

Roomba i7 (7156)Imprint система ви позволява да настроите робота коя стая кога да бъде изчистена

Всички продукти

 
 
Продуктът беше вкаран в кошницата
Bиж кошницата