За маркатаЗа марката iRobot

Historie iRobot banner

Историята на iRobot

Тя е като приказка. Всичко започнало в технологичния институт MIT (Massachusetts Institute of Technology), където трима учени решили да приложат на практика резултатите от изследванията си по роботика и да ги пренесат от академичните среди в реалния свят. Пионери в роботиката, те започнали работа по първите реални, макар и в началото доста идеалистични проекти. Триото инженери, стартирали дейността си със създаване на робот за изследване на космоса.

От лабораторията до космоса

Това била интересна задача, която срещнала Колин Ангъл, Хелън Грейнър и Родни Брукс с опитните инженери на NASA. Нещата набирали скорост, а младата фирма започнала да печели конкурсите на американска агенция DARPA. Компанията започнала бързо да се разраства. Броят на служителите ѝ се увеличил от 4 на 10, след това на 20, 30 и това не бил краят. През 2000 г. дружеството-майка се сляло с Real World Interface и така възникнала марката iRobot.

Големите постижения предстояли. В началото на новото хилядолетие амбициозните специалисти по роботика от военния и научния сектор започнали да стават твърде много. Затова и iRobot бил привлечен от потребителския пазар. Докато Microring никога не бил пуснат на пазара, куклата My Real Baby успешно се продавала в продължение на месеци. Първите стъпки на сложния американски потребителски пазар били направени и дали тласък в развитието на компанията в този сегмент. 

iRobot PackBot спасява животи

След това дошъл 11 септември 2011 г. Огромна трагедия за САЩ, голям удар за света и важен момент за iRobot PackBot. Този тактически отбранителен робот, първоначално предназначен за разминиране, помогнал при претърсването на развалините на Световния търговски център в Ню Йорк и изследвал пространството около разрушената част на Пентагона. iRobot помагал на една добра кауза, спасявал човешки животи.

Пробивът в сферата на потребителските продукти се случил през 2002 г., когато iRobot представил първата широко достъпна прахосмукачка-робот с името Roomba. Тя, обаче, не се е появила за една нощ. Екип от експерти, натоварен с важната мисия да промени начина, по който хората почистват, създал Roomba още през 1997 г. Едва след 5 години упорита работа, няколко прототипа и десетки безсънни нощи, инженерите постигнали целта си. Прахосмукачката-робот iRobot Roomba се стъпила на пазара.

Оттогава всичко тръгнало като по часовник. Изреждили се няколко поколения Roomba. Дизайнът и се променял няколко пъти. Ефективността на почистване достигнала почти 100%, заедно с пълната автономност на работа. До средата на 2013 г., в света са продадени над 15 милиона роботизирани прахосмукачки Roomba и тази цифра непрекъснато расте. Добавете към този внушителен показател и Scooba, единствената подомиячка-робот в света, заедно с робота за почистване на улуци Looj и ще получите цялостна идея за това, какво представлява една компания, посветена изцяло на роботиката.


 

1990

Основаване на дружество iRobot.

 
1996

Конструиране на професионален робот Ariel® предназначен за откриване и обезопасяване на мини.

 
2002

iRobot представя робота за изследване на шахтите в египетските пирамиди.

През 2002 г. се появява и първата ROOMBA®, прахосмукачка-робот за масовия потребител.

iRobot ROOMBA
 
2007

iRobot представя Roomba от новата серия 500.

iRobot ROOMBA 500
 
2011

Идва новата серия 700, най-интелигентната досега роботизирана прахосмукачка Roomba.

iRobot ROOMBA 700
 
2012

Идва iRobot Scooba 230, най-компактният робот за миене на подове.

iRobot Scooba 230  

Популярната серия 500 на роботизираните прахосмукачки Roomba е заместена от новата серия 600.

iRobot Roomba 660
 
2014

Най-продаваната роботизирана прахосмукачка Roomba представя последната серия 800, която идва с нова почистваща система AeroForce със 100% почистваща ефективност.

iRobot Roomba 870 

iRobot представя най-добрия робот за миене на подови настилки Scooba 450.

iRobot Scooba 450

 
съвременност

 


1991

Първият iRobot Genghise®, робот предназначен за космически проучвания.

iRobot Genghis
 
2001

iRobot PackBot® претърсва развалините на Световния търговски център и Пентагона след атентатите на 11 септември. Впоследствие помага с проучването на афганистанските пещери.

iRobot Packbot
 
2005

iRobot представя Scooba, първият и засега единствен робот за миене на подове.

iRobot Scooba
 
2010

Seaglider, робот предназначен за подводни изследвания.

iRobot Seaglider  

iRobot Chembot, уникален прототип на робот, който променя формата и големината си.

iRobot Chembot
 
2013

iRobot Looj 330, робот за почистване на улуци.

iRobot Looj 

IROBOT променя света на телеконференциите като представя TelePresence робота IROBOT Ava500.

iRobot Ava500 

През есента iRobot представя роботизираната подочистачка Braava, която за два месеца става лидер на пазара в сегмента си.

iRobot Braava
 
2016

Новата серия Roomba 900 притежава следните технологични нововъведения: навигация iAdapt 2.0 с визуална локализация, функция за прецизно почистване на килими - Carpet Boost, функция презареждане по време на почистващия цикъл, и управление от всяка точка на света с мобилното приложение iRobot HOME.

iRobot Roomba 980
 
 
 

Roomba i3+ (3558)

Roomba i3+ (3558)Систематично почистване и самопочистваща база Clean base. Презарежда и възобновява почистване.

Всички продукти

 
 
Продуктът беше вкаран в кошницата
Bиж кошницата